Mleko cieszy się opinią świetnego źródła wapnia w naszej diecie. Jednak z wielu powodów eliminowane z naszej diety. Jedni są uczuleni na białka mleka krowiego, inni nietolerują laktozy, jeszcze inni uważają, że dzisiejsze mleko z krową nie ma już nic wspólnego i że przysporzy więcej szkód niż pożytku. Prawda jest taka, że obojętnie z jakiego powodu eliminujemy mleko to musimy zadbać o odpowiednią podaż wapnia w naszej diecie. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci, które są w trakcie intensywnego wzrostu kości, bo ten minerał jest im do tego procesu niezbędny.
Produkt | Ilość [mg/100g] |
Gotowana cieciorka | 49 |
Gotowany bób | 36 |
Biała fasola gotowana | 90 |
Fasola czerwona | 44 |
Świeży groszek | 25 |
Soja | 102 |
Soczewica | 19 |
Mleko sojowe firmy Silk | 123 |
Tofu | 73 |
Migdały | 264 |
Orzechy włoskie | 98 |
Orzechy nerkowca | 37 |
Orzechy laskowe | 114 |
Sezam | 975 |
Ziarna słonecznika | 78 |
Siemię lniane | 255 |
Pestki dyni | 46 |
Brokuły | 47 |
Liście rzepy | 190 |
Jarmuż | 135 |
Rabarbar | 194 |
Sok pomarańczowy | 140 |
Figi suszone | 162 |
Pamiętajmy o tym, że jeśli dziecko ma potwierdzoną alergię lub nietolerancję na mleko to nie wystarczy jedynie wyeliminować produkty szkodzące, a zastąpić je innymi o podobnym składzie. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dzieci w wieku 1-3 wynosi 700 mg/dzień, natomiast u przedszkolaków to 1000 mg/dzień. Oczywiście zjadanie 100g migdałów, czy sezamu nie będzie dobrym pomysłem, bo w takiej dawce zawierają dużo tłuszczu. Jeśli wybierzemy kilka produktów z tej listy w ciągu dnia to bez obawy pokryjemy zapotrzebowanie na wapń. Dobrym pomysłem jest włączenie do diety mlek roślinnych fortyfikowanych w wapń i witaminę D.
Wyżej wymienione produkty są dobrym źródłem wapnia w naszej diecie. Jednak musimy również zadbać o to, aby nasz organizm mógł wchłonąć jak największą ilość tego składnika mineralnego. Substancją która pogarsza biodostępność wapnia, ale również żelaza i cynku jest kwas fitynowy. Jest to materiał zapasowy w ziarnach zbóż, nasionach, orzechach, warzywach i owocach. Paradoksalnie pieczywo pełnoziarniste będzie zawierało dużo składników mineralnych, jak i fitynianów, które pogorszą ich wchłanianie. Natomiast pieczywo z białej mąki ma mniej minerałów i mniej fitynianów. Dlatego, żeby wykorzystać maksymalnie źródła wapnia, musimy poznać naszego wroga – fityniany.
Kwas fitynowy może być całkowicie lub w dużym stopniu rozłożony przez enzym o nazwie fitazy. Enzymy te zostają aktywowane podczas fermentacji, dlatego warto wybierać pieczywo pełnoziarniste na zakwasie. Fityniany są również wrażliwe na środowisko kwaśne (zakwas, fermentacja) i dobrym pomysłem jest dodawanie do wcześniej wymienionych produktów kwaszonki.
W przypadku orzechów, nasion, płatków owsianych warto jest je namaczać przed spożyciem i dodać wtedy trochę soku z cytryny.
Do innych substancji pogarszających wchłanianie składników mineralych należą taniny zawarte w herbacie i kawie. Dlatego powinniśmy zrezygnować z ich picia przynajmniej pół godziny przed i po posiłku.
Komponowanie śniadań:
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Owsianka na mleku migdałowym z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
Drugie śniadanie: Chleb żytni razowy na zakwasie z pastą z fasoli, pomidor, sałata
Obiad: Krem brokułowy, dorsz w sezamie z puree tymiankowym, buraczki
Podwieczorek: Zielony koktajl z jarmużem na mleku roślinnym
Kolacja: Zawijasy z cukinii z jaglanką pomidorową