Dyrektorzy szkół, przedszkoli i żłobków! Czy chcecie, aby Wasze dzieci jadły świeże, naturalne i smaczne posiłki przez cały dzień? Czy chcecie zobaczyć jak niejadek zmienia się w smakosza? A może potrzebujecie dla Waszych podopiecznych specjalnej diety : bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej, bezcukrowej? Może jesteście wegetarianami i weganami i chcecie dla Waszych dzieci zbilansowanej diety opartej na roślinnych produktach?

W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z:
świeżych, sezonowych warzyw i owoców
pełnoziarnistych kasz i mąk
wysokiej jakości mięsa i jaj z wolnego wybiegu
świeżych ryb z kontrolowanych miejsc połowu
regionalnego nabiału ze sprawdzonym składem (bez zbędnych dodatków np. zagęstników)
pieczonych mięs, pasztetów, wędlin domowej roboty
samodzielnie wykonywanych warzywnych, jajecznych i rybnych past kanapkowych
samodzielnie przygotowanych sałatek i surówek (bez octów, majonezów itp.)
zamienników cukru białego tj. trzcinowy, melasa, miód, ksylitol, syrop z agawy
bezcukrowych syropów, 100% konfitur i miodu z lokalnej pasieki
rosołu gotowanego na mięsie i warzywach
strączków, orzechów, pestek i ziaren, niesiarkowanych bakalii
produktów świeżych, nieprzetworzonych

W naszej kuchni nie używamy:
gotowych wędlin
białego cukru
konserwantów i glutaminianu sodu
sztucznych barwników
kostek rosołowych
gotowych słodyczy, ciastek
ograniczamy użycie białej mąki
nie używamy mikrofali
w sezonie nie korzystamy z mrożonek

Zależy nam aby pożywienie które przygotowujemy dla dzieci było zdrowym budulcem i paliwem, a zaszczepiane w dzieciach dobre nawyki żywieniowe procentowały w dorosłym życiu. Na śniadania dzieci otrzymują ciepłe, naturalne kasze na na wodzie, mleku krowim lub mleku roślinnym z dodatkiem świeżych, duszonych i suszonych owoców oraz kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z domową wędliną, regionalnym serem, domową pastą warzywną. Zupy gotujemy na wywarze mięsnym lub warzywnym, nigdy na kostkach. Dla najmłodszych blendujemy zupy na krem. W ramach drugiego dania proponujemy to, co dzieci lubią najbardziej – kotleciki z kurczaka, gulasze, makarony, naleśniki, racuchy, ale też wprowadzamy nowe smaki – burgery warzywne, rośliny strączkowe, kaszotto i risotto w przeróżnych kolorystycznych kompozycjach. Nie u nas rozgotowany biały ryż pływającym w szaroburym sosie! Kisiele, budynie ciasta i ciasteczka przygotowujemy sami od podstaw, domowymi sposobami. Nie używamy białego cukru, produktów przetworzonych, glutaminianów sodu i tym podobnych. Do picia podajemy lemoniady, herbaty, koktajle, świeżo wyciskane soki. Menu skomponowane wg powyższych zasad jest smaczne, a jednocześnie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, wzmacnia odporność i dodaje energii do nauki i zabawy przez cały dzień.

Nasze posiłki polecamy dzieciom na dietach eliminacyjnych takich jak: bezmlecznej, bezglutenowej, bezmleczno-bezglutenowej wegańskiej i wegetariańskiej. Na życzenie przygotowujemy też zestawy diety indywidualnej. Dbamy o dzieci na dietach specjalnych starając się przygotowywać im dania jak najbardziej przypominające pozycje diety standardowej: lepimy pierogi bezglutenowe, pieczemy pyzy bezglutenowe, smażymy naleśniki bezmleczno-bezglutenowe.

Jeśli chcecie, by Wasze dzieci jadły smacznie i zdrowo się rozwijały – zapraszamy!:)